7 Morning Drinks For High Cholesterol Diet To Lower Bad Cholesterol.
Diet high in cholesterol: Cholesterol, a waxy molecule, is needed by the body to produce hormones and cells. The two main types of cholesterol are high-density lipoproteins (HDL) and low-density lipoproteins (LDL). Sadly, having too much cholesterol increases the risk of heart attack or stroke, high blood pressure, and both. In order to prevent this, cholesterol levels can be reduced by exercise and a balanced diet that includes foods and drinks that have a naturally low cholesterol content.
In order to maximize their benefits and maintain good LDL levels, be sure the foods you are adding to your plate are healthful and cholesterol-lowering.
7 HEALTHY DRINKS FOR THE MORNING TO NATURALLY REDUCE BAD CHOLESTEROL
Green tea: Its catechins and other antioxidants can help lower levels of both risky LDL cholesterol and total cholesterol. Never drink green tea by yourself. You may use a slice of a digestive biscuit.
Berry smoothies: Many berries are high in antioxidants and fiber, both of which may decrease cholesterol levels. Blend some berries, such as strawberries, blueberries, blackberries, or raspberries, with yogurt until smooth.
Drinking oats may lower cholesterol levels because they contain beta-glucans, which interact with bile salts in the stomach to form a gel-like material that may prevent the breakdown of cholesterol.
Plant-Based Milk: If you enjoy drinking milk, keep in mind that if your cholesterol level is found to be excessive, some simple dietary modifications may need to be made. The first of several potential answers is to transition to plant-based milk. There are components in many varieties of plant-based milk that may lower or regulate cholesterol levels.
Cocoa drink: Flavanols, the main antioxidant in dark chocolate, may reduce cholesterol levels. Drinking a beverage containing cocoa flavanols, according to experts, can increase HDL cholesterol while lowering harmful LDL cholesterol. Another advantage of cocoa is its high content of monounsaturated fatty acids, which decrease cholesterol.
Tomato juice also contains lycopene, which is common in tomatoes and may aid in lowering harmful LDL cholesterol and raising lipid levels. Furthermore, studies show that juicing tomatoes increases their lycopene concentration. Tomato juice has a lot of fiber and niacin, both of which lower cholesterol.
A low-fat, high-calorie beverage is soy milk. To lower or regulate cholesterol levels, use soy milk or creamers in place of cream or other high-fat dairy products.
Hindi language:
खराब कोलेस्ट्रॉल को कम करने के लिए उच्च कोलेस्ट्रॉल आहार के लिए 7 सुबह के पेय।
उच्च कोलेस्ट्रॉल वाला आहार: कोलेस्ट्रॉल, एक मोमी अणु, शरीर को हार्मोन और कोशिकाओं का उत्पादन करने के लिए आवश्यक होता है। कोलेस्ट्रॉल के दो मुख्य प्रकार उच्च घनत्व वाले लिपोप्रोटीन (एचडीएल) और कम घनत्व वाले लिपोप्रोटीन (एलडीएल) हैं। अफसोस की बात है कि बहुत अधिक कोलेस्ट्रॉल होने से दिल का दौरा या स्ट्रोक, उच्च रक्तचाप और दोनों का खतरा बढ़ जाता है। इसे रोकने के लिए, व्यायाम और संतुलित आहार से कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम किया जा सकता है जिसमें ऐसे खाद्य पदार्थ और पेय शामिल हैं जिनमें स्वाभाविक रूप से कम कोलेस्ट्रॉल सामग्री होती है।
उनके लाभों को अधिकतम करने और अच्छे एलडीएल स्तर को बनाए रखने के लिए, सुनिश्चित करें कि आप अपनी प्लेट में जो खाद्य पदार्थ शामिल कर रहे हैं वे स्वास्थ्यवर्धक और कोलेस्ट्रॉल कम करने वाले हैं।
खराब कोलेस्ट्रॉल को प्राकृतिक रूप से कम करने के लिए सुबह के 7 स्वास्थ्यवर्धक पेय
हरी चाय: इसके कैटेचिन और अन्य एंटीऑक्सीडेंट जोखिम भरे एलडीएल कोलेस्ट्रॉल और कुल कोलेस्ट्रॉल दोनों के निम्न स्तर में मदद कर सकते हैं। कभी भी अकेले ग्रीन टी न पियें। आप डाइजेस्टिव बिस्किट के एक टुकड़े का उपयोग कर सकते हैं।
बेरी स्मूदी: कई जामुनों में एंटीऑक्सीडेंट और फाइबर की मात्रा अधिक होती है, ये दोनों कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम कर सकते हैं। कुछ जामुन, जैसे स्ट्रॉबेरी, ब्लूबेरी, ब्लैकबेरी या रसभरी को दही के साथ चिकना होने तक मिलाएँ।
ओट्स पीने से कोलेस्ट्रॉल का स्तर कम हो सकता है क्योंकि उनमें बीटा-ग्लूकन होता है, जो पेट में पित्त लवण के साथ मिलकर एक जेल जैसा पदार्थ बनाता है जो कोलेस्ट्रॉल के टूटने को रोक सकता है।
पौधे आधारित दूध: यदि आप दूध पीना पसंद करते हैं, तो ध्यान रखें कि यदि आपका कोलेस्ट्रॉल स्तर अत्यधिक पाया जाता है, तो आहार में कुछ सरल संशोधन करने की आवश्यकता हो सकती है। कई संभावित उत्तरों में से पहला है पौधे-आधारित दूध की ओर संक्रमण। पौधे-आधारित दूध की कई किस्मों में ऐसे घटक होते हैं जो कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम या नियंत्रित कर सकते हैं।
कोको पेय: डार्क चॉकलेट में मुख्य एंटीऑक्सीडेंट फ्लेवेनॉल्स, कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम कर सकता है। विशेषज्ञों के अनुसार, कोको फ्लेवनॉल्स युक्त पेय पदार्थ पीने से एचडीएल कोलेस्ट्रॉल बढ़ सकता है जबकि हानिकारक एलडीएल कोलेस्ट्रॉल कम हो सकता है। कोको का एक अन्य लाभ इसमें मोनोअनसैचुरेटेड फैटी एसिड की उच्च सामग्री है, जो कोलेस्ट्रॉल को कम करता है।
टमाटर के रस में लाइकोपीन भी होता है, जो टमाटर में आम है और हानिकारक एलडीएल कोलेस्ट्रॉल को कम करने और लिपिड स्तर को बढ़ाने में सहायता कर सकता है। इसके अलावा, अध्ययनों से पता चलता है कि टमाटर का रस पीने से उनमें लाइकोपीन की मात्रा बढ़ जाती है। टमाटर के रस में बहुत सारा फाइबर और नियासिन होता है, जो दोनों कोलेस्ट्रॉल को कम करते हैं।
कम वसा वाला, उच्च कैलोरी वाला पेय सोया दूध है। कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम करने या नियंत्रित करने के लिए, क्रीम या अन्य उच्च वसा वाले डेयरी उत्पादों के स्थान पर सोया दूध या क्रीमर का उपयोग करें।